Keskkonnalaagrit rahastas KIK

esmaspäev, 10. juuni 2013

Reoveepuhastusjaamas

Küll on mõnus puhta veega end karastada, puhast vett juua, puhtas vees ujuda, kalu imetleda läbipaistvas vees.... Kuidas aga juhtub, et vesi mustaks saab? Kust tuleb must vesi reoveepuhastusjaama? WC- st ja kraanikausist, vannist, pesumasinast, nõudepesumasinast..... Kuidas see nii puhtaks saab, et võib torude kaudu merre minna? Kõike seda uurisimegi täna. See meie endi toodetud nn"lõhnaõli" polnud just kõige parema aroomiga. Vaatasime kuidas vesi settis settebasseinides. Uurisime ise katsetega, mismoodi saab vett puhtamaks - kallasime läbi sõela, setitasime, kallasime vett läbi filtri ja saime mustast veest peaaegu et jõevee sarnase vee. Saime teada, et bakterid teevad puhastamisel ära suure töö. Et neil elujõudu oleks, tuleb neile anda hapnikku e aereerida. See pikk protsess nõuab aega, aga lõpuks on vesi piisavalt puhas, et see torude kaudu kaugele merre juhtida. Allesjäänud muda, aga läheb omakorda kompostimisele. Hulk vaeva, et mustast veest saaks enam vähem puhas vesi. Reoveepuhastusjaamas on PhotoPeach



Vesi on PhotoPeach

Keskkonnalaager 2013

Pärnu Vanalinna Põhikool korraldab ka sel aastal keskkonnalaagri. Osalevad lapsed  4. koolist: Vanalinna põhikoolist, Kuninga tänava põhikoolist, Ülejõe gümnaasiumist ja Väike Vabakoolist. Kokku on meid 40 last.
Tänasel päeval oli meil teemaks vesi.
Küsimusele, kuidas kasutatakse looduses vett, tuli palju vastuseid. Jätsime inimese välja ja lapsed tulidki selle peale, et vesi on elukeskkonnaks paljudele loomadele, taimedele, lindudele. Vett vajavad taimed, et kasvada.... Iga päev me ei mõtle selle üle kui tähtis on meile vesi ja kui oluline on see kogu elavale loodusele. Täna tegime katseid veega - uurisime miks on jõevesi pruunika värvusega, mitu kraadi on vesi, kas seda võib juua jne. Usun, et täna mõtleb kodus iga laps veidi rohkem veele ja mõistab, et vett ei tohi niisama raisata. Vesi on meile kõigile vajalik!