Keskkonnalaagrit rahastas KIK

teisipäev, 11. juuni 2013

Mini-zoos


Mini-zoo Peetri lugusid võikski kuulama jääda. Põnevad jutud mürgistest ja vähemmürgistest madudest, krokodillidest, kilpkonnadest... Ja kui veel siidise nahaga boa kaela ümber panna on uus roomajatefänn kindlasti sündinud!



 
Sophia meenutab:
Mulle väga meeldis Mini-zoos ja mu sõbrale Annelile. Seal oli väga huvitav ja ma jääksin kuulama seda onu iga päev. Meile anti kätte suur madu võrk-püüton. Kõige rohkem meeldisid mulle kobrad ja kilpkonnad, kellel olid punased triibud pea peal. Ma sain teada, et kilpkonnad punaste triipudega pea peal hammustavad ja söövad tigusid. Kobra toitu nägin ma oma silmaga! Anneli meenutab: Mini- zoos oli palju madusid, kilpkonne ja sisalikke. Nad olid armsad ja lahked loomad, kes lasid meil neile pai teha. Mulle meeldis kõige rohkem võrkpüüton ja üks väike kilpkonn, kes oli ainult 1 ja poole aastane. Võrkpüütonit sai kätte võtta ja kujutage ette - nad isegi ei hammustanud ja seepärast nad meeldisid kõigile. Mulle meeldis Mini- zoo ja ma käiksin seal iga päev hea meelega! 


Prügi

Kui eile saime teada, mida võetakse ette veega, mida oleme kodus kasutanud, siis täna uurisime täpselt järele, mis saab edasi prügist, mis majapidamisest järgi jääb. Prügi sorteerimisjaamas rääkis meile sealne juhataja, miks jäätmeid sorteeritakse. Miks pressitakse kokku tühjad plastpudelid. Saime teada, et need viiakse edasi Hiinasse, kus saab neist valmistada kas riiet või mõnd muud toodet. Mida rohkem suudetakse allesjäänud jäätmetest uusi asju teha, seda parem kogu meie maakerale. Ohtlikud jäätmed tuleb kindlasti eraldi kokku koguda, et need ei kahjustaks meid ümbritsevat loodust. Prügi, mida uuesti ei kasutata läheb aga prügimäele. See tuleb omakorda kokku pressida, et see vähem ruumi võtaks. Me ei taha ju et kogu meie maa oleks kaetud prügiga. Vanast prügimäest, aga saab pika protsessi järel rohelist energiat. Vana prügimäe alla ehitati justnagu "vann", et prügi kõdunemisel tekkivad reoveed ei satuks maapinda. Reovesi ise juhitakse meile juba tuttavasse reoveepuhastusjaama. Kõdunemisel tekkinud gaas, aga pannaksegi tootma elektrit. Praegu saab 90 korterit Saugas oma sooja just sellisest vanast prügimäest. Vana metall sorteeritakse samuti ja sedagi kasutatakse uuesti. Muinsuskaitse Pärnu esimees, aga jutustas meile sellestki, et vahel satub metalli kokkuostu ka haruldasi muinsusesemeid, kes pahatahtlike ja rahamaiaste inimeste käe läbi metalli kokkuostu on sattunud. Õppisime kuidas teha vahet mustal ja värvilisel metallil. Paikre prügilas nägime, kuidas suured masinad prügi kokku pressivad ja kuidas vanadest lehtedest ja muust aiajäätmetest uuesti mulda saab. Käisime ka ühes kurvas kohas - kodutute loomade varjupaigas. Kodutute loomade varjupaigas on hetkel 37 koera ja üle 70 kassi. Pille - Riinil oli kaasas sealsetele loomadele ka toitu. Aitäh sulle!Kindlasti on selle eest tänulikud loomad. Usun, et lapsed, kes on keskkonnalaagris olnud ei jäta kunagi oma loomi "ilmapeale". Prügi ja jääde on PhotoPeach