Keskkonnalaagrit rahastas KIK

kolmapäev, 8. juuni 2011

Keskkonna kasutamine


Tänane päev tõi nii tohutult uusi teadmisi, et nüüd ongi kasulik piltide abil kõik jälle läbi mõelda ja meelde tuletada.
Alustasime Pärnu Reoveepuhastusjaamast. Nüüd peaks küll kõigile selge olema, kui pika tee läbib see vesi, mis meie kodusest torustikust alla sõidab. Puhastusjaamas läbib see lugematuid filtreid ja vanne ning lisaks inimese loodud masinatele on selles töös abiks isegi bakterid. Kui vesi on lõpuks võimalikult puhas, läheb ta 2km pikkust toru mööda merre, filtreerimisel tekkinud tahketest jääkidest osatakse aga teha kasulikku kompostmulda.

Teine peatuspunkt oli Paikre jäätmete sorteerimisjaam. Loodetavasti jäi meelde see, milliseid jäätmeid iial prügikasti visata ei tohi! Janeka oskas nimetada isegi elavhõbedaga täidetud kraadiklaasi, aga lisaks kõik värvid-lakid-lahustid, akud, vanad kodumasinad, patareid...
Sellist ohtlikku kraami saab tasuta Paikres ära anda.

Kolmandaks nägime, mis toimub metallikogumispunktis. Jälgisime kraana tööd, kes suurt rauakola konteinerisse tõstis ja vaatasime sisse värviliste metallide hoidlasse.

Neljas peatus oli Pärnu ja Paikuse vahepeal, kus nägime ära hooned, milles puhastatakse joogivett.

Meie retke lõpetas moodne prügila Paikusel. See avati alles aastal 1996 ning 5 aasta jooksul on esimene prügimägi sel territooriumil juba suletud ning mullagagi kaetud.

Usun, et tänast ekskursiooni meenutame veel kaua - iga kord kui äravoolavat vannivett pilguga torustikku saadame või prügiautot tänaval mööda sõitmas näeme. Loodetavasti pani täna nähtu kõiki järele mõtlema, kui säästlikult või pillavalt me oma igapäevast elukeskkonda kasutame.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar